Vertigo Szlovák Színház

Néhány lelkes ember, a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése, új kihívások, kulturális misszió betöltése, a szlovák nyelv iránti érdeklődés felkeltése, valamint egy nemes küldetés ötlete.

Ez csak egy pár jelszó azokból, melyek a Vertigo Szlovák Színjátszó Csoport létrejöttét jellemezték 1997-ben. A csoportból 2004-ben Vertigo Szlovák Színház lett, de az elhatározások, az elképzelések, a vágyak, a célok maradtak.

Lassan 25 éve, hogy a magyarországi szlovák kulturális élet vérkeringésébe bekapcsolódtunk, és együtt, egymás mellett haladunk amatőrök és professzionális művészek – a néha rögös úton – nézőink felé. Még mindig ismerkedünk, kutatunk, mit szeretnének látni tőlünk. A mérleg kiegyenlített: vannak, akik „csak” szórakozni kívánnak, feledni akarják a néha durva valóságot, számukra pl. az Odaégetett pulyka, És velem mi lesz édes?, Temetés, vagy a Mosd meg kezecskéidet c. vígjátékokat vittük színre, vannak viszont, akik katarzisra vágynak, mohón szívják magukba a mély, komoly gondolatokat és érzelmeket, együtt lélegeznek a színészekkel, átélik drámájukat, a sorsukban való szédülésüket – a vertigot. Ezen nézőink számára pl. a Menedék, a Bűn, Anya és Ketten c. drámák készültek.

Vertigo Szlovák Színház 2008. január óta plusz feladatokat vállalt: rendeltetése ezentúl nemcsak az előadások létrehozása és utaztatása, hanem olyan szakmai területek felkarolása, rendezvények szervezése, melyek az egyetemes szlovák színjátszással, a gyermekszínjátszással, a drámapedagógiával függnek össze. Ilyenek a gyermek színjátszó táborok, színjátszó szemlék, drámapedagógiai továbbképzések, gyerekelőadások tájolása, színjátszó találkozók és filmes rendezvények.

Egy mai nemzetiségi színház – konkrétabban, a mai szlovák nemzetiségi színház – a szó szoros értelemében nem hagyományőrző és nem is biztos, hogy hagyományteremtő. Viszont mindenképpen követi és tiszteli a hagyományokat. Küldetése és jelentősége olyan,, amelyet nem szabad lebecsülni.