Gyerekek a gyerekeknek XXII. Országos Szlovák Színjátszó Szemle
2015. május 16.,  Szarvas Cervinus Teátrum

A magyarországi szlovák gyermekszínjátszók legmagasabb szintű találkozóján 7 általános iskola  és középiskola (Szarvas, Tótkomlós, Sátoraljaújhely, Budapest, Szeged, Kétsoprony, valamint a romániai – Bihari – Gemelčička-Fageta)  közel 110 tanulója vett részt. Kísérőkkel, pedagógusokkal, valamint a lektorokkal együtt ez a szám elérte a 130 főt. A szemle versenyprogramjában  hat új produkciót láthatta a közönség a tótkomlósi, a budapesti, a szarvasi (2 előadás) a sátoraljaújhelyi és a gemelčickai szlovák, illetve nemzetiségi iskolák tanulóinak előadásában.  Az előadások zömét mesék képezték – egyrészt dramatizációk, másrészt úgymond „szerzői” produkciók, ezeket maguk a színjátszócsoport vezetői írták.  Az előadásokat szakmai zsűri kísérte figyelemmel.  Délután a színjátszó táborokban létrejött előadásokat – 3 produkciót – tekinthette meg a  szarvasi publikum. Ezekből kettő az általános iskolai tanulók szervezett táborban, egy a gimnazisták részére szervezett műhelyben született meg. A zsűri ebben az évben nem csak egy fődíjat, hanem helyezéseket ítélte oda a színjátszó csoportoknak.  Első helyezéssel két iskola büszkélkedhet – a tótkomlósi és a budapesti. Ezen kívül minden csoport oklevelet – és természetesen ajándékokat is – kapott.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMET (NEMZ-KUL-15-1102),  Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

Gyerekek a gyerekeknek XXIII. Országos Szlovák Színjátszó Szemle
2016. május 21.,  Szarvas Cervinus Teátrum

A szemle versenyprogramjában  hat új produkciót láthatta a közönség a tótkomlósi, a budapesti (2 előadás), a szarvasi (2 előadás) és a sátoraljaújhelyi nemzetiségi iskolák tanulóinak előadásában.  Az előadásokat szakmai zsűri kísérte figyelemmel – E. Bakošová drámapedagógus,  prof. Belo Felix zeneszerző, valamit Peter Hudák rendező.  A versenyelőadásokon kívül a színjátszó táborban és műhelyben létrejött előadásokat – 3 produkciót – tekinthette meg a  szarvasi publikum, valamint egy vendégelőadást – a vajdasági, Kysáč-i diákok előadásában – a Kis herceget. A zsűri ebben az évben  helyezéseket ítélt oda a színjátszó csoportoknak. Első helyezéssel a sátoraljaújhelyi iskola büszkélkedhet. Ezen kívül minden csoport oklevelet – és természetesen ajándékokat is – kapott. A szemle után a zsűri tagjai egy rövid szakmai megbeszélésen találkoztak a csoportok vezetőivel, ahol a szlovákiai szakemberek elemezték az előadásokat és ahol lehetőség nyílt bizonyos szakmai kérdések megvitatására.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma –  EMET (NEMZ-KUL-16-1253), Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

Gyerekek a gyerekeknek XXIV. Országos Szlovák Színjátszó Szemle
2017. május 16.,  Szarvas Cervinus Teátrum

Ebben az évben a versenyben négy iskola mérettette meg magát: Budapest, Szarvas, Sátoraljaújhely és Kétsoprony. Csatlakoztak hozzájuk a 2016. évi színjátszó tábor részvevői, akik az egyhetes tábor eredményét adták elő. A szemle vendég színjátszó csoportja a Petrőc-i Szlovák Gimnázium diákjai voltak, akik a Szentivánéji álmot hozták el a szarvasi közönségnek. A nézőket megörvendeztették a zólyomi Thália Teatro színművészei, akik a Červenkráľ és a Žltovláska című előadást mutatták be Szarvason. A Gyerekek a Gyerekeknek gyermek színjátszó szemlét a Vertigo Szlovák Színházának Fiatalok Stúdiója zárta a Real Therapy show-val. A zsűri – a gyermek színjátszás módszertani képviselője Elena Bakošová, pedagógus, zeneszerző prof. Belo Felix és a puhói Ochotníček színjátszó csoport vezetője- Peter Hudák nyújtotta át a klasszikus helyzéseket, tehát nem csak a fődíjat és az okleveleket. A harmadik helyezést a kétsopronyi színjátszó csoport kapta meg, a második helyen a sátoraljaújhelyi diákok végeztek és az első helyet pedig a budapesti szlovák iskola színjátszó csoportja nyerte el. Az eredményhírdetés után a szarvasi Cervinus Teátrumban megbeszélés következett a zsűri tagjaival, akik kielemzték a diákok előadásait és tanácsokkal látták el a felkészítő tanárokat.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMET (NEMZ-KUL-EPER-17-1503)
Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

Gyerekek a gyerekeknek XXV. Országos Szlovák Színjátszó Szemle
2018. május 11-12.,  Szarvas Cervinus Teátrum

A XXV. Gyerekek a gyerekeknek Országos Szlovák Színjátszó Szemle május 11-én a Cervinus Teátrum épületében került megrendezésre. Ebben az évben a versenyben öt iskola mérettette meg magát: Tótkomlós, Budapest, Szarvas, Sátoraljaújhely és Pilisszenkereszt. Hozzájuk csatlakoztak a tavalyi színjátszó tábor részvevői, akik az egyhetes tábor eredményét adták elő, ezúttal dalokat. A szemle vendégei Garajszki Margit és Júlia Urdová voltak, akik Bartók Fából faragott királyfi alakját személyesítették meg. A Gyerekek a gyerekeknek gyermek színjátszó szemlét a Vertigo Szlovák Színházának Fiatalok Stúdiója nyitotta meg a nyári táborban megszületett Rafiková asszony darabbal. A második napon a tótkomlósi diákok a Pályázat című előadással folytatták a szemlét. Ezt követően a budapesti diákok a Déva Vár balladáját vitték színpadra. A szarvasi színjátszó csoport Az arany fonál című előadásukkal szórakoztatta a közönséget, majd a sátoraljaújhelyi tanulók mutatták be a Halál koma című komikus darabjukat.  A nap második felében a pilisszentkereszti és ismét a szarvasi tanulók vették át a főszerepet.

 A zsűri – a gyermek színjátszás módszertani képviselője Elena Bakošová, pedagógus, zeneszerző prof. Belo Felix és a puhói Ochotníček színjátszó csoport vezetője- Peter Hudák nyújtotta át a díjakat. A harmadik helyezést a sátoraljaújhelyi színjátszó csoport kapta meg, a második helyen a szarvasi diákok végeztek és az első helyet pedig a budapesti szlovák iskola színjátszó csoportja nyerte el. Az eredményhirdetés után a szarvasi Cervinus Teátrumban megbeszélés következett a zsűri tagjaival, akik kielemezték a diákok előadásait és tanácsokkal látták el a felkészítő tanárokat.

Támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMET (NEMZ-KUL-18-1579), Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ)

Gyerekek a gyerekeknek XXVI. Országos Szlovák Színjátszó Szemle

A 26. Gyerekek a gyerekeknek c. színházi szemle immár hagyományosan az alföldi kisvárosban, Szarvason került megrendezésre.. A 26. szemle szervezési okokból 2 napon került megrendezésre. Az első napot a helyi szarvasi iskola tanulói nyitották meg a Divé husi – Putovanie (Vadlibák-Vándorlás) című színjátékkal, mely metaforikusan mutatja be a 300 évvel ezelőtti Szarvasra települt szlovákok történetét. A 3. és 4. osztályos tanulók Sergej V. Michalkov orosz drámaíró darabját vitték színre Sviatok nezbedníkov (Rosszcsontok ünnepe) címmel, melyben a szülők próbálják megnevelni szófogadatlan gyermekeiket. A második napon a tótkomlósi szlovák iskola tanulói léptek először színpadra. Cvrlikanie (Csicsergés) története a hangyáról és a tücsökről népmese alapján íródott. Rámutatott a pótolhatatlan lények értékére az emberi és állat világban egyaránt. A békéscsabai szlovák iskolából a lányok bemutatták Onodi D. írása alapján Haló, tu som! (Hello, itt vagyok!) c. darabot. A diákok szakmai segítségére Ján Pitoňák – gimnáziumi tanár volt, aki a lányokkal remekül be tudta mutatni a mai modern, interaktív világ szórakoztató és egy teljesen más arcát, ami nagyon könnyen tönkre teheti az emberek közti kapcsolatokat. Az utolsó fellépőként a Sátoraljaújhelyről érkezett magyar-szlovák általános iskola színjátszó csoportját köszönthettük a szarvasi Cervinus Teátrum színpadán. O zmiznutom (Elveszettről) c. darab 3 nővérről szólt, akik az élő vizet keresik az édesapjuk számára. A Vertigo Szlovák Színház minden évben nyári színjátszó tábort szervez Bystrá városában. A múlt évi tábor gyümölcseként jött létre Svitá (Hajnalodik) című előadás. A diákok Budapestről, Szarvasról és Tótkomlósról próbálták meggyőzni a közönséget, hogy az otthon melege képes legyőzni a társaik közömbösségét és felszínességét. A színházi szemlét a vendégként fellépő színház VHV Báčsky Petrovec városából érkező vajdasági szlovák társulat zárta Pavol Dobšinský meséje alapján színpadra vitt o Troch zhavranenych bratoch – A három holló testvér történetével. A zsűri – Elena Bakošová metodikus, prof. Belo Felix pedagógus, zeneszerző és Peter Hudák, a puhói Ochotníček színjátszó csoport vezetője kihírdették az eredményeket. A szemle nyertesei:   Vadlibák – Vándroslás és az Elveszetről c. előadások lettek.

NEMZ-KUL-19-1354

0549/HU/2019